Pokazna traka

Danas ću vam pojasniti izradu trake za ukrasni obrub jastučnice sa skrivenim patentnim zatvaračem. Dekorativne jastučnice izrađujem u dimenziji 40×40 cm, jer su mi ti jastučići najdostupniji i najpovoljniji.

Ono što je od materijala potrebno za izradu je: dva platnena panela 43×43 cm ( ja sam koristila velur), uže, kosa traka i skriveni patentni zatvarač od 40cm.

Prednji panel ukrasite perlama, šljokicama, oslikajte bojama za tekstil ili izvezite neki motiv. Ako je panel od tkanine sa zanimljivim dizajnom, nema potrebe za dodatnim dekoriranjem. Vodite računa da kosa traka lijepo pristaje tkanini ili dekoraciji.

Prvo ćete pripremiti ukrasni obrub. Uzmete 180cm dugu kosu traku, kupovnu ili uradi sam  i prepeglate ju na pola s licem okrenutim prema van. Zatim u sami preklop stavite uže pazeći da bude dobro centrirano na preklopu te da su rubovi trake poravnati. Izaberite stopicu koja vam dozvoljava da iglom što je moguće bliže priđete užetu. Uglavnom je to stopica za šivanje standardnih patentnih zatvarača. Iglu pomaknite što je moguće više prema rubu i prošijte traku po cijeloj dužini pazeći da je pritom ne rastežete.

Pribadačama gotovu traku postavite na prednji panel tkanine okrenut licem prema gore. U kutovim na dva mjesta zarežite kosu traku radi lakšeg oblikovanja. Neka se krajevi preklapaju na donjoj strani panela. Koristeći istu stopicu, prišijte traku.

Nakon što je traka prišivena, vrijeme je da postavite patentni zatvarač. Moja omiljena vrsta su skriveni. Lako ih je za postaviti, a ne vide se da su tu.

U slučaju da ima onih kojima skriveni patentni zatvarači predstavljaju problem, javite se, pa ću napraviti kratke upute i za to :).