Bernina stopice

Glavna  odlika Bernina strojeva i dodataka je kvaliteta i preciznost izrade. Što god naumili raditi, bilo da je umetanje zatvarača, izrada obrubne trake, nabiranje tkanine ili  nešto drugo, Bernina ima stopicu za taj posao. Naravno da se sve može izvesti i bez njih, ali s njima je posao daleko lakši i jednostavniji, te u većini slučajeva i precizniji.

Već duže vrijeme pripremam ovu listu meni 10 najboljih i najdražih Bernina stopica i teško mi je bilo izdvojiti samo 10, jer je svaka korisna na svoj način.

Bernina Walking Foot #50

Bernina  samohodna stopica je jedna od onih koja je u upotrebi gotovo za svaki projekt. Zbog svoje sposobnosti da ravnomjerno vodi sve slojeve tkanine ima bezbroj primjena. Bilo da se radi o višeslojnom projektu kao sto su quilt-ovi ili rastezljivim i osjetljivim materijalima kao pletenina, svila, viskoze i sl., ona je tu da ravnomjerno vodi sve slojeve tkanine bez rastezanja, nabiranja ili ostalih neželjenih posljedica.

Bernina #26

Bernina #26 stopica posebno je dizajnirana za štikanje. Ako imate jedan od modela sa opcijom štikanja, ova stopica je prava stvar za to. Oblikom i izradom daje vrhunske rezultate koje je teško postići sa bilo kojom drugom stopicom.

Bernina #20C

Blago udubljenje koje se nalazi na centralnom donjem dijelu ove stopice omogućava da gusti šavovi prolaze bez ikakvih problema. Zbog ove odlike je odlična za sve prekrasne dekorativne šavove koje ovaj šivaći stoj posjeduje. Zbog širokog otvora odlična je za prišivanje aplikacija, prišivaka raznih oblika i svega što vaša mašta poželi.

Bernina #12

Bernina #12 je izuzetna stopica sa nekoliko primjena. Kroz sredinu prolazi udubljenje koje možemo iskoristiti za izradu ukrasne obrubne trake, prišivanje perla, a također za spajanje jako debelih pletenih materijala.  Ja je najviše koristim za za izradu obrubnih traka kojima ukrašavam jastučiće jer rijetko kada u trgovinama pronalazim traku u boji i s motivom koji mi treba.

Bernina #86

Ova nevjerojatna stopica je nezamjenjiva kada se radi o izradi odjeće, pogotovo za djecu. Nabire tkaninu bez po muke i u jako kratkom vremenu možete nabrati metre i metre tkanine za izradu suknjica, volana i svega što vam padne na pamet, a da zahtjeva nabiranje. Gustoću nabora podešavate po svojoj želji i na taj način odlučujete o završnom izgledu.

Bernina #66

Stopica #66 je joker iz rukava kada je u pitanju porubljivanje tkanine. Oni uski porubi od kojih mi je uvijek padao mrak na oči kada je u pitanju nekoliko metara tkanine, sada su postali najjednostavnija stvar na svijetu. Niti mi više treba puno vremena, a ni puno živaca, da dobijem savršeni porub svaki puta po cijeloj dužini tkanine. Postoji u nekoliko veličina, ovisno o širini poruba koju želimo postići i tkanini koju porubljujemo.

Bernina #35

Skriveni patent zatvarači su meni najdraži, bez obzira da li je u pitanju haljina, jastučnica, suknja ili topić. Koliko god izgledalo komplicirano za napraviti, s ovom stopicom je to rutinski posao koji odrađujem bez ikakvog razmišljanja. Krajnji rezultat je doslovno nevidljivi patent na bilo kojem proizvodu. Big like!!!

Bernina #97

Ako ste ikada probali raditi quilt ili patchwork, onda znate koliko je bitna preciznost pri spajanju tkanina. Ova stopica je definitivno najbolja kada je u pitanju porub od 1/4 inch-a. Rezultat je svaki puta isti, savršeni šav udaljen 1/4 inch-a od ruba tkanine. Nezamjenjiva u svakom pogledu.

Bernina #10

Stopica #10 ima metalnu ploču koja je ponaša kao vodič kada šijemo oko ruba ili po šavu. Odlična je za umetanje čipke, štepanje pokrivača i doslovno svega gdje je potreban ravan i precizan šav.

Bernina #43

Kada je ova stopica u pitanju, vašoj kreativnosti nema kraja. Ukrašavanje vunicom, ukrasnim trakama i svime što nije deblje od 3 mm postaje stvarnost. Spuštanjem nožica stroja rukama vodite tkaninu u smjeru koji vi želite i prišivanjem vrpce stvarate dizajn i oblik koji samo vaša mašta može zamisliti. Bilo koju bezličnu tkaninu ili proizvod, na ovaj način možete dovesti do unikatnog i posebnog izgleda.

Eto, to su meni 10 najboljih stopica. Moram odmah završiti ovaj post dok se nisam predomislila i dodala još barem 5  drugih koje me gledaju s negodovanjem i ljubomorom što ih nisam stavila u ovaj izbor. U slučaju da poželite kupiti koju od ovih, u Hrvatskoj se mogu naći ovdje .